Selasa, 10 Mei 2011

Cerobong: “Tesangkot di Cempedak Bengas” (Bagian - 1)




Alkisah, idoplah seorang anak manusie di Negeri Cempedak Bengas. Dengar punye dengar, tenyate namenye tu Jema'en. Setelah disusor galor, tenyate Jema'en ni anak dari Pak Tanggok, dan cucu' dari Tok Kaye Buang. Jadi, name lengkap Jema'en ni kalau pakai "bin" (ciri khas Orang Melayu kan namenye tu pakai "bin") yaitu: Jema'en bin Tanggok bin Buang.

Jema’en ni punye kawan kareb, namenye Seman. Istilah Orang Melayu, dua’ orang sahabat ni dah setido’ sepemakanan. Dari keci’ sampailah besa’, dua’ orang sahabat ni selalu besame-same. Dari belajar ngaji, sembayang ke surau, mandi’ di sungai, njale, maen, dan sebagainye. Jema’en dan Seman pon selalu sekolah di sekolah yang same, dari SD sampailah SMP. Pas sekolah SMA, baru’lah tak same-same age’. Jema’en ni budaknye pemalu, takot same cewek. Kalau ade cewek lewat, die suke betapo’ di bawah bangku.

Syahdan, ari beganti ari, minggu beganti minggu, bulan beganti bulan, taon beganti taon. Dengar punye dengar, Jema’en ni rupenye nakal diam-diam. Waktu SMP, kalau age’ di dalam kelas, Jema’en ni suke benar begendang. Ape kan age’ kalau pas jam istirahat, ataupon age’ tak ade guru. Lagu andalannye kalau age’ benyanyi di dalam kelas yaitu Lagu Bang Haji Rhoma Irama. Lagu Bang Haji Rhoma Irama yang age’ ngetop waktu itu adelah lagu bejudul “Stress”.

Yang paleng mbuat Jema’en maseh ingat sampai sekarang adelah ketue kelasnye waktu SMP. Entah tak tau di mane rimba’nye sekarang, rindu’ ga’ Jema’en nak jumpe dengannye tu. Maklomlah, ketue kelas yang satu ni adelah ketue kelas yang paleng nakal, ketue kelas yang suke ngulukan budak-budak ribot di dalam kelas.

Jema’en nggelar kawannye yang jadi ketue kelas tu sebagai ketue kelas abadi. Bayangkan, dari kelas 1 sampai kelas 3, malar muke die tak die ja’ yang jadi Ketue Kelas. Padehal bukannye tak ramai budak-budak di dalam kelas tu yang bise dipileh dan pantas menjadi ketue kelas. Tapi age’-age’…, setiap pemilehan ketue kelas, selalulah Ketue Kelas abadi tu yang tepileh. Heran ga’ ngape bise begitu’. Jangan-jangan Ketue Kelas Abadi tu ade kongkalikong kali' ngan Guru Wali Kelas.

Dolo’ waktu SMA, Jema'en ni pernah nakser adek kelasnye yang bename Zulaeha. Selidik punye selidik, rupenye name Ayahnye Zulaeha yaitu Pak Alang Ramli, sedangkan Emaknye yaitu Mak Long Baidah. Pak Alang Ramli anak dari Tok Uneng Deraman. Jadi, kalau name Zulaeha pujaan hati Jema’en ni dijejerkan acam budak SD bebares nak masok kelas, make haselnye acam ini: Zulaeha binti Ramli bin Deraman.

Dolo’-dolo’ ge’ jeman sekolah, Jema'en bin Tanggok bin Buang ni sempat ga’ ngurat Zulaeha binti Ramli bin Deraman. Jalan seminggu Jema'en ngurat, akhernye sampai waktunye dirase dah tak mampu nak nahan-nahan perasean hatinye. Diajaknyelah Zulaeha binti Ramli bin Deraman ni bejumpe tang taman kote.

Hatta…, sampailah masenye Jema’en nak meluahkan semue isi’ hatinye kepade Zulaeha pujaan hatinye tu. Zulaeha cuman tetundok-tundok tak berani natap wajah Jema’en. Entah ape pula’ pasalnye bise macam itu, seakan-akan wajah Jema’en tu seram benar acam antu bangket menaon. Kalau Jema’en jangan ditanya’ age’, saat itu lutotnye begegar tak tentu rudu bagai rumah age’ kena’ guyu' raksasa.

Nak mbuka cerite, Jema'en pon betanya' lah ngan Zulaeha, “Ha.., tade’ ke sine’ naek ape..?” (Ha = Leha = Zulaeha)

“Leha ke sine’ naek sampan tambang, Bang Ma'en ee,” jawab Zulaeha. (Ma'en = Jema'en).

“Siape pula yang maseh nambang malam-malam ni..?" tanya’ Jema'en, karene biasenye orang nambang sampan cuman sampai Maghreb ja’.

Leha pon njawab, "Maseh ade pula' seorang dua' orang yang nambang tu, Bang."

"Ooo..., gitu'," kate Jema'en.

"Memangnye Abang tade' naek ape..?", tanya' Leha kepade Jema'en. Kalau Jema'en malar ja' nak mandang wajah Leha, sedangkan Leha malar ja' tetundok-tundok mandang ke bawah.

"Abang sih tade' naek Spid di Tambang Spid yang dekat Mesjed Jami' tu. Tambang ape namenye tu..?"

Ceh, ceh, ceeehhh..., Jema'en ni... pandaaaiii mbawa' cerite ke arah laen, jadi pasal tambang-menambang pula' yang dicakapkannye.

Dah puas bedabol, Jema'en pon nengok jam yang ade di taman kote yang nunjokkan jam 20:33, basa-basi dirase dah cukop, sampailah saat-saat yg mendebarkan, "Nak nunggu bile agek’..?" dalam hati Jema'en bekate.

Jema'en pon teputar sana', teputar sini', kulu' kile', ke laot ke darat, ke kanan ke kiri', sampai-sampai Leha pon heran dibuatnye. Dalam hati Leha bekate, "Entah ape-ape ja' yang dibuat Wak Ander satu ni. Tekaca-ganyah sekali' geraknye. Kalau nak becakap, becakaplah langsung. Betunggu tanggar kite dibuatnye."

Sementare Jema'en jangan ditanya' age', geraknye semaken tak tentu rudu. Nak becakap ga', tapi malu-malu ga'. Ape hal…

Leha pon dah tak tahan mandang Jema'en yang hundu-hander tak tentu pasal tu. Akhernye, telepas cakaplah Leha, "Bang Ma'en ni sebenarnye ade maksod ape ngajak-ngajak Leha ke sine'..?"

Haaahhh.... kau…, teperanjat Jema'en ndengar Leha cakap model cam itu. Jadi, mao' tak mao'lah Jema'en pon njawab petanyaan Leha tu, "Gini' bah Leha, maksod Abang ngajak Leha ke sine' ni ade hal yang sangat penting yang nak dicakapkan."

"Hal ape tu, Bang..?", tanya' Leha age'. Tutor katenye mengalon-ngalon dan mendayu-dayu, khas gadis Melayu.

“Hufff…,” Jema'en pon narek napas panjang, cek-ceknye macam orang nak ngumpolkan kekuatan. “Gini’ bah Leha, kite ni dari dolo’ sampailah sekarang selalulah besekolah di sekolah yang same.”

“Memangnye ngape Bang Ma'en eee..?”

“Itulah die…, sebelomnye Abang mao’ nanya', Leha udah ade yang punye ke..?” Sikit gugup Jema'en mberanikan diri’ nanya' Leha.

Leha pon njawab dengan tegasnye, “Leha dah ade yang punye, Bang.”

“Hee… eh …, benarlah sikit ...?” tanya’ Jema’en dengan raot wajahnye yang agak sikit teperanjat.

“Iye…, Bang. Masa’ pula’ Leha nak mbualkan Abang. Tak ade untongnye bah mbualkan Abang tu.”

“Kalau boleh tau…, memangnye siape budaknye tu …?” Jema’en semaken penasaran.

“Bukannye budak-budak, Bang, tapi orangnye tu dah berumor,” wajah Leha nampak sangat serius.

“Oooo…, begitu’.” Telihat dari raot wajahnye, Jema’en nampak sangat kecewe.

Suasane pon agak sikit hening sebentar. Waktu bagaikan berenti sejenak dari peputarannye. Dalam benaknye Jema’en bekate, “Nasebnye ga’ aku. Pantaslah selama’ ini Si Leha selalu menghindar. Rupenye die dah ade yang punye.”

Tibe-tibe Leha betanya’, “Apenye pula’ yang begitu’ tu, Bang?”

Ditanya’ macam itu, Jema’en macam orang tekejot pula’, “Yang begitu’ yang mane pula’?”

“Ndak eh …, Abang ga’ tade’ bilang …. Oooo…, begitu’. Maksodnye apenye yang begitu’ tu?”

“Iye…, begitu’lah die maksodnye.” Care becakap Jema’en semaken tak tentu rudu dan semaken tak beratoran.

“Abang mao’ tau ndak siape orang yang dimaksod tu?” tanya’ Leha kepade Jema’en.

Jema’en pon njawab, “Bolehlah …, daripade ga’ penasaran.” Padehal hati Jema’en dari tade’ dah betuku’ nahankan rase.

“Begini’ bah, Bang. Orang yang Leha maksod tu adelah Orang Tue-nye Leha, Ayah dan Emak-nye Leha… bah. Hehehehe….”

Ndengar itu, baru’lah wajah Jema’en bise cerah becahaye macam bulan purname.

“Kalau itu sih …. tentulah…. Abang pon begitu’ ga’, dah ade yang punye, hahahaha…,” baru’lah Jema’en bise ketawa’ lepas. Untong ja’ rahangnye tu tak sampai telepas karene ketawa’ lebar-lebar, lebarnye dah macam singe yang age’ nganga’.

‎"Ndak eee…, Bang Ma'en ni…, ketawa’ pula’ die ye. Leha betanya' dari tade’ belom dijawab-jawab."

Sakeng gembirenye Jema'en, sampai lupa lape' ngan yang ditanya'kan Leha.
"Leha tade’ nanya’ ape ye?" sambel garok-garok kepala, Jema'en cobe ngingat ape yang di tanya'kan Leha.

"Halaaah Abang ni…, belom ga’ sejam Leha nanya' …, dah lupa dah. Bang Ma'en ngajak Leha ke sine' ni, ade ape?" Dengan muke serius Leha negaskan agek pertanyaannye. "Hari ni dah malam, Leha tak bise balek malam-malam, nante’ Bapak Leha beleter, Bang eee...."

“Gini’ bah Adinde Leha, dari tade’ tu sebenarnye Kande Ma’en ni pengen ngungkapkan sesuatu. Cuman itulah…, payahnyeee ga’ nak ngungkapkannye tu. Kate Orang Melayu, beratnye tu terase macamlah kena’ timpa’ langet yang runtoh. Cobelah bayangkan, cammanelah rasenye kalau kena’ timpa’ langet yang runtoh! Tentulah Adinde tak bise mbayangkannye, karene belom pernah kena’ timpa’ langet runtoh. Betol ndak?”

Begitu’lah die bunyinye cakap Jema’en. Sekarang dah pandai pula’ manggel pakai sebotan Adinde kepade Leha jantong hatinye tu, dan mbahasekan diri’ die tu pakai sebotan Kakande.

“Aookk…, Kande, memang belom bise dibayangkan yang acam gitu’ tu. Jangankan kena’ timpa’ langet runtoh, kena’ timpa’ langet-langet rumah ja’ tak pernah. Jaohkan bale lah Adinde kena’ yang macam itu,” jawab Leha dengan selembenye, sambel ga’ mbahasekan diri’nye Adinde, dan manggel Jema’en pakai sebotan Kande. Ndengar itu, kembang kuncup hati Jema’en yang tak laen adelah budak Kampong Sampan Beranyot tu.

Leha mulai resah dan gelisah sambel nengok-nengok jam yang melingkar ditangannye. Udah larot malam, belom ga’ Jema'en mengungkapkan sesuatu yang entah ape yang akan diungkapkannye tu, Leha pon tak tau.

Akhernye Leha betanya’ age’ untok yang kesekian kalinye. "Kande...? Sebenarnye Kande ni mao’ ngomong ape? Cepatlah sikit.., hari ni dah semaken malam, nante’ Dinde kena’ leterkan Emak same Ayah pula’ kalau balek malam-malam.”

Ndengar petanyaan Leha.., Jema'en jadi semaken kalot tak tentu rudu dan jantongnye bedegup kencang bedebar-debar. Setiap Jema'en mau ngungkapkan isi’ hatinye, selalu ja’ ragu, dan suarenye macam nyangkot di kerongkongan. Peraseannye becampor adok antare mao’ ngungkapkan perasean dengan takot kalau-kalau cintenye ditolak same Dinde Leha pujaan hatinye tu.

Akhirnye Jema’en urongkan niatnye, karene die takot cintenye betepok sebelah tangan. Selanjotnye, Jema’en antarkan Leha balek ke rumah. Dalam pejalanan balek ke rumah, pikerannye becampor adok. Tapi memang dasar Jema’en tu maseh budak-budak, takot nak nyatekan cintenye. Sampai di rumah, die bejumpe ngan Pak Cik Ramli Bujang Telajak yang tak laen adelah Pak Mude-nye. Die ceritekan prihalnye dengan Leha. Pak Cik Ramli bekate, “Kalau kau takot nyatekan cinte dengan Leha, biar Pak Cik yang maju, telanjor Pak Cik kau nih belom dapat bini. Biar nante’ Pak Cik melamar die jadi bini.”

Tak piker panjang, Jema’en pon becicak lari ke rumah Leha. Biarpon dah malam, tak ape-ape pikernye, asalkan Leha tau bahwe die cinte ngan Leha, daripade disambar Pak Cik Ramli Bujang Telajak, tambah parah.

Dengan napas tejengap-jengap karene bekejar, akhernye sampailah Jema'en di depan rumah Leha. Dengan begitu besemangatnye, Jema'en pon ngetok pintu rumah Leha. Untong ja’ Leha yang mbuka’kan pintu, cobelah semisalkan ayahnye Leha yang mbuka’kan pintu, bise-bise batal age’ niatnye untok nyatekan cintenye.

Betape tekejotnye Leha melihat Kande Jema'ennye udah tecogok di depan muke pintu dengan napas yang tejengap-jengap. "Ade ape, Kande? Macam orang kena’ kejar antu bangket ja'.”

Jema’en berusahe ngator napasnye supaye bise ngomong dan ngungkapkan isi’ hatinye. Tekadnye udah bulat mau ngomong hari itu ga’ sebelom kedolo’an Pak Cik Ramli-nye.

Akhernye Jema'en mberanikan diri’ nyampaikan isi’ hatinye. "Dinde Leha …, sebenarnye Kande ke sine’ ni eeeemmm...maaa.....ooo’...,” kate-katenye teputos-putos, macamlah berat benar yang nak diucapkan tu, "… ngomong kalau Kande cinte same Dinde." Dengan tebate-bate Jema'en ngomong, akhernye terucap ga’ kalimat yang dari tade’ tetahan di batang lehernye.

Ndengar ucapan Jema’en tu, Leha pon teperanjat. Dan pas die nengok ke kaki Jema'en, rupenye Jema'en pakai kaki ayam (alias tak pakai alas kaki). Lalu Leha pon berucap, "Kesiannye Kande Jema'en bele-bele ke sini' tengah-tengah malam buta' ni cuman nak mbilangkan cinte ngan Leha. Dah itu cuman pakai kaki ayam pula' tu. Memangnye kaki Kande Jema'en ditaro' di mane? Tak marah ke ayam kakinye Kande pakai?"

"Ndak eh Adinde ni, kaki Kande pula' yang dimasalahkannye. Nak pakai kaki ayam ke, nak pakai kaki kude ke, nak pakai kaki manusie ke, yang penting bise cepat sampai ke sine'. Jawablah lo'! Diterima' ndak cinte Kande ni?"

Leha tekejot ndengarnye. Rase bahagie tak tehingge, karene akhernye pujaan hatinye dah berani mbilangkan cinte kepadenye. Tanpa disadari Leha, rupenye Jema’en dah lari balek ke rumahnye. Rupenye ade Ayah-nye Leha di belakang pintu. Leha pun pucat ketakotan, karne ayanye tak suke kalau Leha becinte dengan Ma’en. Die lebih suke kalau Leha same Ramli Bujang Telajak. Leha pon bingong nak mileh mane: orang tue ke …, atau cintenye… Kande Jema’en buntat kaseh intan berlian.

Semalaman itu Leha nanges. Nangesnye besambong-sambong. Berenti sebentar, dah itu nanges age’, dah itu berenti age’, dah itu nanges age’. Besoknye, dengan mate yang maseh sembab karene nanges semalaman, Leha melangkahkan kaki ke rumah Jema'en. Leha nceritekan semue yang dikatekan ayahnye semalam.

Betape tekejotnye Jema'en ndengar cerite dari Leha, karene cinte Pak Cik Ramli-nye disambot baek oleh ayahnye Leha.

“Cammane jadinye ni, Kande? Kande haros bebuat sesuatu,” kate Leha.

Jema'en merenong sambel bepiker, sampai bekerot-kerot kenengnye. Die sadar kalau die tak ada duet nak ngelamar Leha. Ape age’ orang Melayu pasti ade antarannye tu. Kalau nak kawen lari, die pon tak punye ongkos tambang nak mbawa’ lari Si Leha. “Oh … naseb …, ngape ke jadi begini’, susahnye ga’ jadi orang melarat tak punye kerje,” bekate-kate Jema’en di dalam benaknye. Teringat die kalau Leha maseh nunggu jawabannye. Yang pasti, Jema’en bingong nak njawab ape.

* * *

Memang ..., di Negeri Cempedak Bengas pade mase itu tak menutop kemungkinan budak-budak yang maseh sekolah SMA bise menikah. Tapi age'-age' semuenye balek ke orangnye. Keluarge melarat macam keluargenye Jema'en tentunye payahlah nak nyampaikan hajat yang macam itu. Datoknye Jema'en memang orang kaye (Datoknye Jema'en bename Tok Kaye Buang), tapi Ayahnye Jema'en bukanlah orang kaye. Dolo'-dolo' Ayahnye Jema'en memang banyak punye tanah, kaye sangat pon ndak, tapi ndak-lah melarat macam sekarang ni.

Ceritenye, Ayahnye Jema'en ni pade mase mudenye adalah pekerje keras. Tapi ndak tau lah, kire-kire pas beliau berumor 40-an, mulailah bedatangan penyaket macam-macam yang nginggap. Sehingge tanahnye yang banyak tu akhernye satu-pesatu dijual untok biaye pengobatannye. Menurot istilah Orang Negeri Cempedak Bengas, itulah die yang namenye "bejual sesak". Namenye bejual sesak, jangan harap bise bejual tanah tu dengan harge yang sesuai keinginan kite. Bahkan tanah-tanah yang dijual tu kebanyak’an dibayar incet-incet (berangsor-angsor).

Karene sadar dengan keadean ekonomi keluargenye yang boleh dikate sangat tebatas, bukan orang bepunye, dan didorong ga’ oleh keingenannye untok meminang pujaan hatinye, Jema'en akhernye betekad untok ncare' kerje, kerje ape ja'lah yang penting halal.

Dalam keadean gundah gulane, tibe-tibe Jema'en teringat kawan karebnye dari keci' sampai besa', yang selalu besame-same, yang udah setido' sepemakanan. Udah lama ga’ die tak pernah age’ bejumpe ngan Seman, sahabatnye yang kini bekerje di luar kote. Jema'en dapat kabar kalau kawan karebnye tu sekarang udah balek ke kampongnye. Mengetahui hal itu, dengan tegese-gese Jema'en bejalan nuju ke rumah Seman.

Di tengah jalan, Jema'en bejumpe dengan Tok Endap. Tok Endap ni merupekan Datok Kemanak’an Jema’en, lebeh tepatnye yaitu adek dari Datoknye Jema’en, yaitu Tok Kaye Buang.

“Pucok dicite, ulam pon tibe. Aku tu dari semalam mao’ betemu kau ni, Ma'en,” ucap Tok Endap.

“Ade can ape ni Atok ncare' saye?” tanya Jema'en dengan mate bebinar-binar, ngarapkan ade can baek untoknye.

“Begini’, Atok mao’ minta’ tolong kau ngantarkan Atok ke tempat orang yang mao’ mbeli tanah Atok yang di Paret Lengkong. Cammane Ma'en, bise ndak kau antarkan Atok ke tempat orangnye tu?” tanya’ Tok Endap.

“Alaaaa… Tok…, bukannye saye ndak mao’, tapi saye age’ sibok hari ini ni. Kebetolan saye nak pegi ke rumah Seman, dengar-dengar die ade balek, age’ berade di kampong kite ni. Memang Tok Endap nak minta’ diantarkan ke mane..?”

”Minta’ tolong ngan kau untok antarkan Atok ke Kampong Derian Runtoh, ke rumah Si Ramli. Ape budak-budak biase manggelnye tu...,” Tok Endap sambel ngingat-ngingat. “Aaaa…, budak-budak biase manggelnye tu … Pak Alang Ramli.”

”Haaahhh…, benarlah sikit, Tok..?” Jema’en sambel tegamam, karene rumah yang dimaksod tu tak laen dan tak bukan adelah rumahnye Leha.

“Ndak eh…, ngape pula’ kau tekejot..?” tanya’ Tok Endap.

”Ndak bah, Tok. Biase ja’,” jawab Jema’en becampor senang dan bingong. Senang, karene rumah yang nak didatanginye tu rumahnye Leha. Bingong, karene die belom njawab petanyaan Leha tempo hari tu. Pokoknye becampor adoklah peraseannye saat itu.

"Ma'en, boleh ndak Atok cerite ke kau mengenai suatu hal..?" tanya' Tok Endap kepade Jema'en.

Jema'en pon njawab dengan lugasnye, "Tentulah boleh, Tok. Hal ape yang nak Atok ceritekan tu?"

"Ehwal amanah dari Almarhom Tok Buang kau."

"Amanah ape tu, Tok..?" Jema'en betanya' age'.

"Tok Buang kau pernah beamanah kepade Atok, kalau suatu waktu Tok Buang kau dah tak ade di dunie ni, dan Tok Endap maseh idop, make beliau minta' tolong perhati-perhatikan anak-cucu'nye."

"Oooo..., gitu'. Atok selama' ini kan dah sangat perhatian dengan anak cucu' Tok Buang, temasok sangat perhatian kepade saye dan keluarge saye."

"Ma'en, Datok kau pernah punye keinginan, beliau ingen anak-cucu'nye njadi orang yang beilmu dan bependidek’an tinggi. Beliau bepesan kepade Atok, kalau beliau dah tak ade di dunie ni, beliau minta' Atok untok ngarahkan anak-cucu'nye njadi seperti keingenannye tu. Tapi kau tau sendiri', Atok ni pon banyak tanggongan, dan bukanlah orang yang berade benar. Atok cuman bise sampaikan hal ini. Atok betekad, kalau memang Atok ade rejeki lebeh, Atok pengen nyekolahkan salah seorang cucu' Datok kau."

"Oooo..., begitu' ke, Tok."

"Iye, memang begitu'lah adenye. Dan mungkin kau lah Jema'en orangnye yang akan Atok sekolahkan, bahkan insya-ALLAH sampai bependidek’an tinggi. Kau do’ekan ja' semoge Atok selalu sehat wal afiat, dan dilancarkan rejeki oleh ALLAH."

“Amiiin…, mudah-mudah Atok sehat dan murah rejeki," Jema'en ngaminkan do'e Tok Endap-nye.

“Jadi…, kire-kire jam berape nak berangkat ni, Tok? tanya' Jema'en.

"Ayo'lah kite sekarang berangkat. Memangnye nak nunggu ape age'..? Nak nunggu Lebaran Belande ke ape..?"

"Hahahaha..., ade-ade ja' Atok ni. Sekalian ja' nunggu Jepang besunat," ujar Jema'en.

"Haaahh..., tau bah kau. Kalau begitu', ayo'lah kite begegas ke Kampong Derian Runtoh. Kebetolan ga' matahari belom tenjak ni."

Akhernye Jema'en dan Tok Endap pon berangkat nuju ke Kampong Derian Runtoh pakai sampan punye ayahnye Jema'en. Yang bekayoh jadi juru mudi yaitu Jema'en, sedangkan Tok Endap dudok manis di tengah-tengah sampan.

Di tengah panas bedengkang, sampan yang dikayoh Jema’en begerak pasti menelusori Sungai Cempedak. Sayu-sayu tedengar Tok Endap besenandong lagu "Seroja"....

Mari menyusun seroja
Bunga seroja ah... ah...
Hiasan sanggul remaja
Puteri remaja ah... ah...

Rupa yang elok
Dimanja jangan dimanja ah... ah...
Puja lah ia sekadar
Oh sekadar saja

Mengapa kau bermenung
Oh adik berhati binggung
Mengapa kau bermenung
Oh adik berhati binggung
Lupakan saja asmara
Pada asmara...
Lupakan saja asmara
Pada asmara...

Mari menyusun seroja
Bunga seroja ah... ah...
Hiasan sanggul remaja
Puteri remaja ah... ah...

Rupa yang elok
Dimanja jangan dimanja ah... ah...
Puja lah ia sekadar
Oh sekadar saja

Tak berape lama’, sampailah Jema’en dan Tok Endap ke Kampong Derian Runtoh.

Laen Tok Endap, laen pula' Jema'en. Pas die ndengar lagu Seroja yang dinyanyikan oleh Tok Endap, seakan-akan die-lah (Jema'en) yang nyanyikannye besame-same ngan Zulaeha. Dalam bayangan Jema'en, seakan-akan die dan Zulaeha age' berade di Taman Bunge, sambel nyanyi Lagu Seroja, dan alam pon seakan-akan menjadi musik pengirengnye. (Maklomlah.., Jema'en ni suke Nonton Pelam India, Pelam Rhoma Irama, dan Pelam Allahyarham Tan Sri P. Ramlee).

Asek-asek Jema'en ngayal, lupa’ cerite kalau dah sampai.

“Ma'en…, nak bekayoh ke mane kau ni, Cu'? Dah sampai oiii!"

Teperanjat Jema'en ndengar suare Tok Endap manggelnye.

* * *

Singkat cerite, Jema'en dan Tok Endap dah sampai ke Kampong Derian Runtoh, tepatnye di rumah Pak Alang Ramli yang tak laen adelah Ayahande dari Zulaeha Si Jantong Hati Belahan Jiwe Jema'en budak Kampong Sampan Beranyot.

Hati Jema'en bedegap-degup tak tentu rudu, sambel njelang-njeling ke dalam, kali' ga' ade Zulaeha. Sementare Jema'en njelang-njeling ke dalam rumah, Pak Alang Ramli pon njeling-njeling ga'. Laen yang dijeling oleh Jema'en, laen pula' yang dijeling oleh Pak Alang Ramli.

Memangnye ape atau siape yang dijeling oleh Pak Alang Ramli...? Tak laen dan tak bukan, Jema'en lah yang age’ dijeling oleh Pak Alang Ramli. Pak Alang Ramli tentunye tak berani nak marah-marah ke Jema'en pasal tempo hari Jema'en tengah-tengah malam buta' ke rumahnye (ke rumah Pak Alang Ramli), karene saat ini besame ngan Jema'en ade Tok Endap yang tak laen adelah datok kemanak’an Jema'en. Apekan age' saat ini sedang belangsung pembicarean hal ehwal jual-menjual tanah.

Laen yang di luar, laen pula' yang di dalam. Siapelah age' kalau bukan Zulaeha si Cahaye Mate Pujean Jiwe Jema'en. Ceritenye, Zulaeha ni ndak tau pasalnye kalau Jema'en age' berade di rumahnye. Saat ini Zulaeha ege' temenong-temenong sendiri' sambel mbace surat dari Jema'en. Entah ape ke isi'nye tu, cuman Jema'en, Zulaeha, dan Tuhan ja' yang tau.

Lamat-lamat didengar oleh Zulaeha suare dari luar. Dalam benak Zulaeha bekate, "Macam kenal pula' suare orang di luar tu. Tapi ... siape ye?"

Memanglah begitu' adenye kalau orang yang saleng cinte. Maseng-maseng orang biasenye saleng mengenal satu same laennye. Temasok dalam hal ini yaitu suare. Walaupon tak mandang wajah orangnye, tapi dari suarenye dah bise tau kalau suare tesebot adelah suare orang yang dicinteinye.

Dua' orang yang saleng cinte tu macamlah magnet yang bebede kutub, die akan tarek menarek. Ade reaksi kimia kalau kedua'-dua'nye saleng betemu. Walaupon dari jarak yang jaoh, seorang pecinte pasti akan tau kalau orang yang dipandangnye dari jaoh tu adelah orang yang dicinteinye.

Dengan penasaran, Leha keluar dari kamarnye dengan perasean yang becampor adok dah macam Es Campor. Leha ngelangkahkan kakinye nuju ke ruang tengah rumah, nak ngintep untok mastikan suare yang didengarnye.

Pelan-pelan sambel bejinjet, Leha bejalan njage supeye langkahnye tadak didengar ayahnye. Ibarat kate pepatah, Leha ni bejalan "Semot dipijak pon tadak mati".

Begitu’ sampai di muke pintu pembatas antare ruang tamu ngan ruang tengah rumah, Leha pelan-pelan nyingkap horden, "Haaa... kaaan…, betoool perasaan Leha, ni pasti suare Kande Jema'en," gumam Leha dalam hati. Senangnye minta’ ampon. Baru’ ndengar suare Jema'en ja’, hatinye dah bebunge bunge. Kalau acam pelam kartun tu … ade kembang api meledak-ledak di atas kepala' Leha.

Tibe-tibe ade suare orang mendehem-dehem. "Alamaakk.., suare siape pula' tu..?" Leha becakap dalam hati. "Kalau suare Kande Jema'en tentunye tak parau macam itulah. Selaen parau, seram pula' tu. Suare Kande Jema'en kan merdu acam suare P. Ramlee."

Sementare di luar age' ade yang betanding jeling-menjeling. Jema'en njeling ke dalam rumah, sedangkan Pak Alang Ramli njeling ke Jema'en, sambel ga' becakap ngan Tok Endap pasal jual-menjual tanah.

Selidik punye selidik, rupenye suare mendehem tade' tu tak laen dan tak bukan adelah suare Pak Alang Ramli. Beliau mendehem setiap kali nengok Jema'en yang age' njeling ke dalam rumah.

“Usah njeling-njeling sangat, nante’ bise jadi juling!” tedengar semacam suare sergah dari bawah tingkap.

Jema'en yang age' ngasek njeling-njeling ke dalam rumah tibe-tibe teperanjat ndengar suare yang antare jelas dan ndak baru' ga' tedengar dari bawah tingkap. "Weishh..., suare siape pula' tu," benak Jema'en. Yang pasti, itu bukan suare Pak Alang Ramli yang age' berade di dalam rumah, karene suare yang baru' didengarnye tu berasal dari arah luar rumah, lebeh tepatnye berasal dari dekat-dekat tingkap. Demi ngilangkan penasarannye, Jema'en pon nuju ke dekat tingkap asal suare tade' tu. Ketika die njengok keluar, tenyate ditengoknye ade budak keci' seumoran SD lari tunggang-langgang. "Hahahaha...", suare ketawa' Jema'en tetahan-tahan, tak berani nak ketawa' besa'-besa'. Dalam benaknye Jema'en berujar, "Itu rupenye budak yang nyergah aku tade' tu. Ade-ade ja' budak tu ye."

Budak yang nyergah yang kemudian lari tunggang langgang tu tenyate namenye Daod. Sebenarnye Si Daod ni cuman kebetolan melintas di depan rumah Pak Alang Ramli. Ditengoknye lampu strongkeng nyilau mate, macam ada beruwah (kenduri) ja’. Daod ni kebetolan kena’ suroh datoknye mbeli kopi ngan gule di Kedai Si Ango yang ade di Ile’ Kampong Sampan Beranyot. Penasaran dengan wujod ape ke bende yang besinar-sinar macam lampu strongkeng tu, Si Daod pon ndekat ke rumah Pak Alang Ramli. Pas die njengok dari bawah tingkap, tepandanglah olehnye Abang Jema’en kite tu asek tejeling-jeling ja’. Lalu Daod dengan mbesa’kan suarenye (macam nyergah) bekatelah demikian itu yang sampai mbuat Jema’en tekejot. Setelah itu, sambel mbetolkan kain sarongnye, Daod begegas langsung bedebus lari di atas gertak.

Setelah agak jaoh dari rumah Pak Alang Ramli, Daod pon berenti di dekat pelantar rumah orang yang berade pas di tepi gertak. Napas die keci’ besa’ keci’ besa’, sambel becekak pinggang Daod bekate, "Hadoooh…, naseb baek orangnye tak nengok aku. Buat tebiatlah tade’ tu. Mane sendal aku pon jadi putos ni ha. Naseeeb…, naseeeb…," direjamkannye sendalnye ke ae’ (ke sungai).

* * *

Jema'en balek dudok dekat Tok Endap-nye, sambel ndengarkan cakap Pak Alang Ramli ngan Tok Endap-nye. Dalam hati Jema'en bekate, "Besa’ nampaknye can Tok Endap ni. Cuman…, tanah yang sebelah mane yang nak dijual Tok Endap ni?" Nampak Jema’en macam age’ ngingat-ngingat.

"Oh... iye, tanah yang di Paret Lengkong. Baru’ ingat aku," benak Jema'en. Dan seingat Jema'en, tanah ayahnye pon ade ga' di Paret Lengkong tu. Dolo' waktu maseh SD, seingat Jema'en, die besame ayahnye pernah bejalan-jalan ke Paret Lengkong untuk betandang ke rumah salah seorang kerabatnye. Setelah itu, sambel ga' ninjau-ninjau tanah punye ayahnye di Paret Lengkong tu.

Laen yang ade di ingatan Jema'en, laen ga' kenyateannye. Tenyate tanah ayahnye yang di Paret Lengkong tu dah abes dijual waktu nak mengobati penyaket ayahnye.

Tibe-tibe Pak Alang Ramli mekek, dan itu udah sukses memecah lamonan Jema'en.

"Ooo… Baedah…, Baedaaah…! Dari tade’ aku bedabol ngan Pak Endap ni, kereng teka’. Mane ae’ kopi ni?"

"Iyeee, Bang, tunggu lo’, ae’nye baru’ ndideh ni," jawab Zubaedah isteri Pak Alang Ramli, sambel berungot-ungot sorang di dapo’.

"Memanglah Abang ni, tau-nye merintah ja’. Cobe ga’ beli termos, nyamanlah nak nyimpan ae’ panas ni. Tada’lah dah ade orang datang baru’lah nak njerang aek’. Waktu ujan waktu berangkot. Bekalot kite dibuatnye," gumam Mak Long Baidah.

Tak beberape lama’, keluarlah seorang perempuan setengah baye dari dalam rumah sambel mbawa’ baki yang berisi’ tige cawan ae’ kopi.

"Silekanlah... Pak diminom," ucap perempuan tesebot yang tak laen adelah isteri Pak Alang Ramli, yaitu Mak Long Baidah.

Sementare itu, Jem. a'en masih temenong. Sedeh hati Jema'en begitu’ sadar kalau tanah ayahnye udah abes tejual. Tak ade age' harte ayahnye yang bise diharapkan Jema'en. Kini yang tesisa’ cuman sebuah rumah sederhane yang kini didiami mereke sekeluarge

Jema'en pon mulai nak ngayal. Dalam hatinye bekate, "Andaikan aku punye sebuah pulau ye. Aku akan mbawa’ Leha untok tinggal besame-same bedua’ ja’ di pulau itu, biar tak ade yg ngacau." Huuff..., Jema'en mbuang napas menyudahi khayalannye yang maseh tebayang baying, serase tak rele berenti ngayal.

Tepandang Pak Alang Ramli ni dengan Jema'en, lalu timbol kesian nengok Jema'en dudok sorang.

"Oooo... Jema'en, sine' gak!" pekek Pak Alang Ramli.

"Ade ape Pak Alang manggel saye?" Sambong Jema'en sambel ngorek idong.

"Oooo… Jema'en, kau tau ndak kisah asal-usol pisang Wak Uguk? " tanya’ Pak Alang Ramli.

"He eeeh…, dari mane pula’ ceritenye tu? Puas saye ngumpol di Seng-Hi, tak suwah pula’ ndengar cerite macamm itu." Jemaen pening kepala’nye karene bingong.

Pak Alang Ramli pon nyilekan Tok Endap minom kopi, “Silelah dipinom kopi tu, Pak Endap eee…. ,Tadak ade ape-ape ni…, maklomlah….”

Belom Tok Endap minom, Pak Alang Ramli pon dah negok kopi-nye.

"Yarabbanaaaa…, kopi ape pula’ ni, tadak berase ape-ape…, tang pait ja’ yang ade."

"Oooo… Baidah, ngape kopi kau ni?"

Ndengar Pak Alang Ramli tepekek kaong, berenti Mak Long Baidah yang tengah ngasek mbelinatkan sambal untok makan karang.

"Ade ape, Bah?" Pekek Mak Long Baidah dari dapo’.

"Baedah, kopi yang kau buat ni ngape pulak pait? Kau kan tau selere aku, 35 taon dah kite kawen, maseh gak kau ni salah ngado'kan aku kopi,” leter Pak Alang Ramli.

Tak sadar Pak Alang Ramli ni liornye meletop kena' pipi Tok Endap.

"Ooo … Bah, aku ni ja’ tak tau ngape bise jadi macam gitu’," Mak Long Baidah pon kalot ga’, rase-rase die tak ade pula’ yang salah.

"Mmmm.... kau ni, Baedah. Cobe ga’ kau agak Si Apeng sana'!" Kate Pak Alang Ramli sambel ngesat bekas lior-nye di pipi Tok Endap.

Laen Pak Alang Ramli yang age’ tepekek jeret bin tepekek kaong, laen ga’ Leha yang tesengeh-sengeh ketawa’ di dalam kamar. Tak berape lama’, tedengar suare Mak Long Baidah manggel-manggel, “Oiiyyy Leha…, ke dapo’ ga’ sebentar..!”

“Alamaakk…, ketauan pula’,” ucap Leha pelan.

Kemudian Leha pon begegas ke dapo’. Pas dah di dapo’, ditengoknye Emaknye age’ bekalot.

“Ade ape manggel-manggel Leha, Mak?” tanya’ Leha dengan lemah lembut dan sopannye kepade Emaknye.

“Emak kan tade’ minta’ kau ngancorkan kopi untok orang di luar tu. Ayah kau bilang, kopi tu pait lege. Memangnye kau kasi’ gule ndak ae’ kopi tu?”

“Oh iye, Mak. Tade’ tu Ae’ Kopi-nye memang belom dikasi’ gule. Tade’ tu Leha age’ tekaca-kaes nyare’ gulenye. Eh…, tibe-tibe pas Leha balek age’ ke meje, budak tu dah ilang. Piker Leha dah Emak kasi’ gule dan dah Emak angkatkan ke luar. Abes itu, Leha pon langsunglah ngigal masok ke kamar.”

Padehal, Leha memang sengaje mbuat ae’ kopi tu tak pakai gule. Entah ape ja’ maksod anak dare yang satu ni. Memang kadang ga’ Leha ni tekeluar tebiat degelnye tu. Betuah raye-lah engkau Jema’en kalau suatu saat nante’ bebinikan Leha yang degel tu.

Dah lah Ramli eee…, pasal ae’ kopi pait pon nak kau ribotkan," tibe-tibe Tok Endap nyeletok. “Cerite tanah kite ni cammane?” lanjut Tok Endap.

“Ooiyee…, ini pasal budak-budak ngancorkan kopi pait yang pait lege, sampai lupa’ saye cerite tanah ni. Dah sampai mane cerite tanah kite tade’ tu, Pak Endap?” Pak Alang Ramli betanya balek kepade Tok Endap.

"Haaahh..., itulah.., tanah aku yang di Paret Lengkong tu nak dilepas. Bukan ga' ape-ape, ade suatu hajat nak aku sampaikan, sehingge tanah tu pon pengen aku jual," ucap Tok Endap.

"Kalau memang hargenye masok, mao' pula' saye ngambe'nye tu. Memangnye berape nak dilepas?"

Sementare Pak Alang Ramli ngan Tok Endap age' khusyu' dengan pembicarean tingkat tinggi, sedangkan Jema'en age' bediri dengan syahdunye di tepi tingkap, mandang ke arah luar rumah. Dipandangnye ade motor ae', sampan, bandong, tongkang, raket kayu’, ponton, tug boat, dan sepid yang lalu lalang ngeramaikan sungai.

Age' ngase'-ngase'nye mandang suasane sungai yang ramai tu, tibe-tibe melintaslah sesosok Puteri Jelite. Alamaakk, siape pula' tu..? Siape age' kalau bukan buah hati belahan jiwe cahaye mate-nye Jema'en. Tak laen tak bukan, Leha lah yang age' melintas di gertak di depan rumahnye, sambel mandang ke arah Jema'en. Leha tesenyum, Jema'en pon tesenyum ga'. Kuater ja' Leha yang melintas sambel tesenyam-senyum tu melabor ke sungai.

Asek-asek Jema'en mandangkan Leha lewat tang gertak, tibe-tibe…, "Ma'en…, oooo… ‘En…." Jema'en tekejot. Rupenye Tok Endap-nye yang manggel.

"Udah yok kite, hari pon dah nak Maghreb, nante' lalu gelap pula’ hari tu, lalu-lah terudu-teradak kau bekayoh." Tok Endap ngajak Jema'en balek. Nampak-nampaknye urosan tanah antare Tok Endap ngan Pak Alang Ramli ni dah selesai.

"Iye…, iye Tok," tegopoh-gopoh Jema'en njawab Tok Endap-nye, sambel ga’ biji' mate-nye nengok ke tingkap karene nak mandang Leha.

"Dah lah Ramli, aku nak balek lo’. Kalau duet awak dah ade, kabar-kabar ja’, jadi … surat tanahnye biar bise aku siapkan," sambong Tok Endap sekalian izin nak balek.

* * *

Cahaye matehari sore dah nampak di kaki langet. Kemilaunye memperindah sepanjang aleran sungai. Sebagaimane sepanjang aleran sungai, kemilau cahaye matahari sore pon menambah semarak setiap sudut hati Jema'en yang age' bebunge-bunge. Sambel bekayoh, sambel ga’ pikerannye bekelane ke mane-mane. Sampan yang dikayohnye pon teros melaju, belomba’ dengan waktu yang dah nak petang, yang kemudian akan disongsong oleh damainye malam yang berhiaskan semaraknye bintang gemintang dan lembutnye cahaye rembulan.

Laen Jema'en, laen ga’ hal-nye dengan Leha. Sambel dudok di tepi tangga’ tempat Jema'en nampatkan sampannye, die menatap jauh Jema'en yanga age’ bekayoh sampai ilang tak nampak age’.

Dudok di petang hari, di tepi sungai sambel menikmati suasane senja yang bewarne jingge. Leha mbayangkan age’ bedua’ besame Jema'en bemaen-maen ae’, ataupon bekayoh sampan bedua’ nyusor tepian sungai.

“Bile ke semuenye jadi nyete'?' ucap leha dalam ati.

Agek ngasek temenong-menong, Leha dikejotkan panggelan bapaknye, ''Ohhhh … Leha..., ape kau buat duduk temenong di sito’? Ngitong tai’ anyot ke ape?”

Leha bebalek nengok Bapaknye yang bejarak 1 meter di belakangnye. Dalam ati Leha bekate, “Ape ja’ ayah ni, orang age’ ngayalkan romantisme bedua’ besame Bang Ma'en bah, eee… dibilangnye pula’ ngitong tai’ beranyot.”

''Ndak, Yah. Ape pula’ pasalnye nak ngitong tai’ anyot. Leha ni nak nunggu Maghreb, jadi… sekalian ja’ nak ngambe’ ae’ sembayang. Tadak-lah leteh tebolak-balek ke tangga’ ae’'' jawab Leha.

“he eeeh …, pandai pula’ aku ni ncare’ alasan',” ucap leha di dalam ati age’ sambel senyam-senyum.

Pak Alang Ramli cuman manggot-manggot ja’, “Dah-lah…, ayo’lah kite ambe’ sembayang same-same!”

Akhernye dua’ beranak tu ngambe’ ae’ sembayang di tangga’ tempat Jema'en nambatkan sampannye tade’.

Tak lama' kemudian, Azan pon besaot-saotan di langgar-langgar, surau-surau, dan mesjed-mesjed yang berade di sepanjang Sungai Cempedak dan Sungai Bengas (itulah makenye negeri tesebot dinamekan "Negeri Cempedak Bengas", karene negeri tesebot dialeri dan dibelah oleh dua' sungai, yaitu Sungai Cempedak dan Sungai Bengas. Di petemuan dua’ sungai itulah petame kali didirikan Negeri Cempedak Bengas. Masyarakat kemudian mengenali kawasan itu sebagai Simpang Tige Cempedak Bengas).

Allah Maha Besar. Mentari senja pon sujod di bawah kekuasean-Nye. Rakyat Negeri Cempedak Bengas tenggelam ke dalam lantonan Kalimah Thayyibah: tasbeh, tahmed, tahlel, takber. Ziker dan Do’e memenohi segenap Negeri Cempedak Bengas yang dahulunye dipangku’ oleh Para Sultan yang adel dan bijaksane. Begitu’lah Negeri Cempedak Bengas yang didirikan dan diazaskan demi tegaknye panji kejayean Islam, serte demi gemilangnya peradaban dan budaya Bangse Melayu. {~}



* * * Besambong ke Bagian - 2.


Penules: Hanafi Mohan, Syach Ranie, Irwanto Hpd, Gemini Ti, Yana ‘Begitu Indah’, Riez Qi, Rinoa Smile, Fauziah B Syauz, Arys Dw

Penyunteng dan Penyelaras Akher: Hanafi Mohan



CATATAN:

“Cerobong” merupekan singkatan dari “Cerite Nyambong-Nyambong”, karene awalnye cerite ini berasal dari Grup FB "Cinte Bahase Melayu KALBAR (CBMKB)" , yaitu pas Update Status yang ini.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hanafi Mohan
Ciputat, Selase 10 Mei 2011
00:07 WIB
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -




Sumber gambar: http://thecoffemorning.blogspot.com/

Tulesan ini kemudian dimuat age' di: http://hanafimohan.blogspot.com/


Reaksi:

0 ulasan:

Poskan Komentar