Senin, 13 Juni 2011

[Cerobongkat] "Alejandro Kebuloghan"


Pagi-pagi sekali, atau kalau orang Melayu mbilangkannye tu “pagi-pagi buta’”, tibe-tibe dari dalam suatu ghumah tedengar orang age’ tepekek jeghet alias tepekek kaong, “Kebuloghaaan… !!! Ooouuuugghhhh ….”

Selidik punye selidik, tenyate TKP (Tempat Kejadian Pekare) ni di rumahnye Alejandro bin Augusto. Yang beteriak tepekek kaong tu tak laen dan tak bukan adelah Alejandro.

Marimar betanya', "Alejandro, benarkah dirimu kebuloghan...???"

Lalu dijawab oleh Alejandro, "Tak salah lagi, Marimar. Sungguh aku age' kebuloghan. Tolonglah engkau belikan aku bubogh..!"

Marimar pon nyaot "Tunggulah lo’, Bang Alejandro eee…, Dek Mar nak njemogh cucian lo’. Nante' betai’ lalat pula’ kaen baju’ ni."

‎"Sampai atinye ga' engkau, Adinda Marimar. Mati kebuloghan-lah Kakanda ni," Alejandro sambel nahan pedeh di perotnye.

‎"Mane pula’ sampai ati Dinde ni, Bang Alejandro eee…. Sebentar ja’ Dinde ndedai baju’ ney. Janganlah alay gitu’, Bang Alejandro..! Macam tak suwah puase ja’." Marimar maseh njemor, sisa’ dua’ elai age’.

‎"Dah lah kalau Adinda Marimar ndak mao' mbelikan bubogh. Biarlah Kakanda masak Indomie ja'. Kalau pon tak ade Indomie, kera'-kera' nasi' sisa' semalam pon tak ape-ape lah untok nampal perot ni ha." Alejandro pon langsung pegi ke dapo', selongkar sana' sine'. Buka' tudong saji', tinggal tulang ikan ja' yang tesisa'. Buka' lemari laok-paok, tinggal sayo' asam pedas yang dah basi' ja' yang tesisa'.

Mao’ tak mao’ Alejandro nunggu Marimar selesai ndedai cucian lo’, "Oooow… Mar…!!! Isa' beghape elai agé’ jemoghan kau tu..? Ya Allah…, dah melilét-lilét dah peghot Abang ni. Pandangan pon dah mulai kabogh, nak selap dah rasenye." Sampaikan keluagh aé’ mate Alejandro, tak tau kaghene sedéh atau kaghene kebuloghan.

"Ooiiyyy...Cek Abang..., sabagh-sabaghlah sikit. Ghamai ga' manusie kebuloghan di muke bumi ni, tapi ndak-lah macam Abang tu yang tepekek jeret tepekek kaong di pagi-pagi buta' ni," Marimar pon tepekek jeret ga' belawan ngan laki-nye, Alejandro bin Augusto.

"Memang ghamai yang kebuloghan, tapi tak macam kebuloghan Abang kau ni. Nak bejalan soghang pon dah tak bedaye ghasenye. Dah lah kalau Cek Adek lama’-lama’, Abang nak meghayap ja’ peginye."

Alejandro meghajo' nak pegi ke daghat mbeli bubogh pakai meghayap macam cecak, kaghene nak bejalan dah tadak bedaye age’. Cammane jenes laparnye tu..? Ya Salaaammmm.

Kalau pon dah tak kuase nak meghayap, Alejandro nak beguling-guling ja’. Tak payah…, gertak laot nak ke daghat pon pas dah merengnye.

Pas Alejandro age' ngasek meghayap-ghayap, pas di depan muke pintu, tibe-tibe ayahnye pon masok. Untong ja' tak belanggagh ngan Alejandro.

"Ya Rabbanaaa..., ape hal kau ni, Alejandro..? Pagi-pagi buta’ ni bah dah beghagam. Cobe ga' kau angkotkan lo' ae' dari paghet tu..! Ayah nak mandi' ni ha." Name ayahnye Alejandro tu adelah: Augusto bin Frederico.

‎"Alaaamaaakkk…, Ayah tengoklah kondisi Alee (Alejandro) ni...! Nak bejalan pon dah tak bedaye ngangkat badan, mane-kan age’ nak ngangkat ae'. Alee dah kebuloghan dah ni, Yah," dengan muke minta’ kesian, Alejandro nyaot ayahnye yang minta’ ambe’kan ae'.

Tak beghape lama', Marimar pon dah selesai ndedai kaen baju'. Kemudian die pon masok ke dalam ghumah, rencanenye nak mbelikan Bubogh Ae' untok Alejandro. Kuategh ga' die ngan laki-nye tu. Pas lewat di depan muke pintu, ditengoknye Alejandro dah tekapagh tejalagh macamkan oghang kalah perang. {~}



Penules: Hanafi Mohan & Syach Ranie

Penyunteng dan Penyelaras Akher: Hanafi Mohan


CATATAN:

“Cerobongkat” merupekan singkatan dari “Cerite Nyambong-Nyambong yang Singkat”.

Cerite ini ditules di dalam Bahase Melayu Logat Pontianak.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hanafi Mohan
Ciputat, Ciputat, Senen 13 Juni 2011
06:32 WIB
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Sumber gambar: http://dunianyaanakkita.blogspot.com/

Cerite ini sebelomnye berasal dari: http://www.facebook.com/

Cerite ini kemudian dimuat age' di: http://hanafimohan.blogspot.com/

Reaksi:

1 ulasan:

  1. pertamax..
    nice tips n your articles in blog,,
    oh ya, ijin tukar link, link blognya udah saya pasang di http://computertabloid.blogspot.com/

    BalasHapus